ΦΙΛ(Μ)ΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

«Φιλοσοφία για Παιδιά» (p4c) με τη χρήση ταινιών μικρού μήκους, από καθηγητές και καθηγήτριες φιλοσοφίας εκπαιδευμένους/ες στη μέθοδο p4c. Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 5-7, 8-11, 12-15 και 16-18 ετών, σε διαφορετικά παράλληλα τμήματα p4c.

k

Η «Φιλοσοφία για παιδιά» (διεθνής συντομογραφία: p4c) αποτελεί πλέον μια εδραιωμένη διεθνή πρακτική που στόχο της έχει την εξοικείωση των παιδιών με τη φιλοσοφική σκέψη. Σκοπός της «φιλοσοφίας για παιδιά» είναι να καλλιεργήσει: (α) την κριτική σκέψη, δηλαδή την ικανότητα των παιδιών να επιχειρηματολογούν, να ελέγχουν και να διορθώνουν όχι μόνο τους άλλους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό, (β) τη δημιουργική σκέψη, που σημαίνει την ικανότητα των παιδιών να δοκιμάζουν, να πρωτοτυπούν, να συνδυάζουν - με έναν λόγο, να κινητοποιούν τη φαντασία τους, και (γ) τη συναισθηματική νοημοσύνη, με άλλα λόγια την ενσυναίσθηση. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τον αναστοχασμό, ο οποίος επιτρέπει τη συνειδητή εμπέδωση και εφαρμογή από μέρους των παιδιών όλων των παραπάνω όψεων της φιλοσοφικής σκέψης.

k

Ως πρακτική η «φιλοσοφία για παιδιά» είναι βιωματική, μεταμορφώνοντας την ομάδα παιδιών σε μια κοινότητα ερευνητών, ανθρώπων δηλαδή που διερευνούν από κοινού και μέσα από τον διάλογο ένα φιλοσοφικό ερώτημα ή πρόβλημα, όπως το καλό και το κακό, τη φιλία, τη δικαιοσύνη, την τέχνη, την πραγματικότητα, την τεχνολογία, το περιβάλλον, την ταυτότητα κ.ά. Ως συλλογική πρακτική η «φιλοσοφία για παιδιά» καλλιεργεί παράλληλα τη δημοκρατική συνείδηση βιωματικά, δηλαδή μέσα από την ελεύθερη έκφραση, την επιχειρηματολογία, τη διαφωνία, τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη, την αλληλεπίδραση, πάντοτε μέσα από ορθολογικές πρακτικές, μέσα δηλαδή από τον φιλοσοφικό διάλογο.

k

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στα groups I και II (5-7 ετών) είναι υποχρεωτική η παραμονή των γονέων/συνοδών στον χώρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης έως την ολοκλήρωση της δράσης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΚΑΔΡΗΣ

Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΜΙΡΛΗ

Fellow, Yale Center for Faith & Culture, διδάσκουσα στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ακαδ. έτος 2024-2025).

ΑΝΝΑ ΝΤΙΝΤΗ

Διδάκτορας Φιλοσοφίας, διδάσκουσα επί συμβάσει στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ακαδ. έτος 2024-2025).

καλλιοπη παπαμανωλη

Διδάκτορας Φιλοσοφίας, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλος βοηθητικού διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

x
k

Διδάκτορας Φιλοσοφίας, διδάσκουσα επί συμβάσει στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ακαδ. έτος 2024-2025).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

workshop φωτογραφιαΣ

Workshop Φωτογραφίας για παιδιά δημοτικού με τον φωτογράφο Βασίλη Γκούμα και την εκπαιδευτικό Σοφία Φραγκούλη. Στο εργαστήριο τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια χειροποίητη κατασκευή προβολής κινουμένων σχεδίων με την τεχνική του stop motion animation.

MASTERCLASS ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Εκπαιδευτική δράση για εφήβους σχετικά με την συγγραφή κινηματογραφικού και τηλεοπτικού σενάριου με τον σεναριογράφο και κινηματογραφιστή Λευτέρη Γιαννακουδάκη. Το masterclass σεναρίου είναι διήμερο και απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 15 -18.

MasterClass κινηματογραφου

Εκπαιδευτική δράση για εφήβους σχετικά με την τεχνική και τα αφηγηματικά εργαλεία του κινηματογράφου με τον δάσκαλο και κινηματογραφιστή Μανώλη Τσελεντάκη. Το masterclass κινηματογράφου είναι διήμερο και απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 15 -16. Στο masterclass συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί.