Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Η Κνωσός, η δεύτερη σε επισκεψιμότητα αρχαιολoγική θέση της ελληνικής επικράτειας, έχει άρρηκτα συνδεθεί με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών. Η ιδιαιτερότητα της Κνωσού έγκειται αφενός στη μακραίωνη ιστορία της που καλύπτει σχεδόν εννέα χιλιετίες, και αφετέρου στην προσωπικότητα του ανασκαφέα της, Sir Arthur Evans, του ανθρώπου που συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του, όσο ίσως κανένας άλλος, με την ιστορία της Κρητικής Αρχαιολογίας. 125 χρόνια αδιάλειπτης βρετανικής επιστημονικής έρευνας στην κοιλάδα της Κνωσού έχουν φωτίσει καθοριστικά την ιστορία ενός από τα σημαντικότερα κέντρα του αρχαίου κόσμου.

Σημείο αναφοράς της αρχαιολογικής θέσης το Ανάκτορο, έδρα της πολιτικής εξουσίας που ήλεγχε την Κνωσιακή Επικράτεια. Ο εξαιρετικά σύνθετος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, η ποιότητα κατασκευής, τα πολυτελή δομικά υλικά και ο μνημειακός τοιχογραφικός του διάκοσμος καθιστούν το ανάκτορο της Κνωσού σταθμό στην ιστορία της αρχαίας αρχιτεκτονικής.

Στη διαλεκτική σχέση που η αρχιτεκτονική αναπτύσει με τη φύση και τον άνθρωπο εστιάζει η περιήγηση στο επιφανέστερο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Μινωικού Κόσμου, ενός κόσμου με επίκεντρο τον Αεικίνητο Άνθρωπο.

Κωστης Χρηστακησ
Ο Κωστής Χρηστάκης σπούδασε κλασική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (PhD) στο Πανεπιστήμιο του Bristol (Αγγλία). Δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και τώρα είναι ο Επιμελητής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κνωσό. Διευθύνει, μαζί με τον Δρ. Γ. Ρεθεμιωτάκη, το ανασκαφικό και ερευνητικό πρόγραμμα του Γαλατά Πεδιάδος, έχει αναλάβει την τελική δημοσίευση των αποθηκών του ανακτόρου της Κνωσού και συμμετέχει στο πρόγραμμα της τελικής δημοσίευσης του Ιερού του Ερμή και της Αφροδίτης στη Σύμη Βιάννου καθώς και σε άλλα διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει τέσσερις μονογραφίες και αρκετά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.